Naast het leven in de winkel gebeurt er natuurlijk veel meer bij Tres Jolie: het advies aan huis. In ons trouwe autootje scheuren wij door heel Nederland om de mensen te helpen met het uitzoeken van unieke kleurencombinaties en oplossingen. Het vinden van het totaalplaatje dat bij jou past, is soms nogal een speurtocht.

Nog niet zo lang geleden zijn we in Groningen geweest. Deze mevrouw was haar interieur zat. “De kleuren doen gewoon niks,” zegt ze. Het huis heeft prachtige grote ramen en haar interieur is een mengelmoes van stijlen. Alle muren zijn wit, op een taupekleurige na en op de vloer ligt laminaat. Je ziet industriële items, strakke meubels en Afrikaanse invloeden met hier en daar een vleugje van de landelijke sfeer. Het geheel is zeker niet “fout”, maar er is geen eenheid.

Al snel wordt duidelijk dat deze mevrouw (vanwege privacy redenen noemen we haar even Elly) houdt van blauwe tinten. We beginnen met het uitzoeken van een aantal blauwe tinten uit de lijn van Pure & Original. Die zetten we tegen de muur, op de grond, om vervolgens telkens een kleur weg te halen. Uiteindelijk kiest Elly voor de kleur Steel Blue (een petrol-achtige tint). Om iets meer spanning te creëren, stellen we voor de Marrakech Walls (een tadelakt-/betonlookverf) te gebruiken.

Omdat de rest van Elly’s muren nogal kil wit zijn (die dus niet mooi bij de Steel Blue gaan passen) stellen we voor de rest van de muren in de warme kleur Ashes te gaan schilderen (krijtverf voor een strakke uitstraling). Elly reageert dol enthousiast!

Naast het uitzoeken van de kleuren en verfsoorten besteden wij ook aandacht aan de styling wanneer je dit wenst. Dit is ook van toepassing bij Elly. Ze weet de basis van het stylen, maar de verlichting vindt zij nogal een dingetje. Daarom maken wij een sfeerbord in combinatie met een uitgeschreven plan voor Elly.

Een paar dagen na onze reis naar Groningen is Leeuwarden aan de beurt (iets dichter bij huis). Hier woont Hilly (eveneens niet haar echte naam). Dit interieur heeft ook een veelvoorkomend probleem: er is geen eenheid. De meubels zijn wit met hoogglans, hier en daar zie je wat blauwe accenten en de muren zijn wit op een lange bruine muur na. De houten vloer heeft een gelige kleur. Kortom, er is veel onrust en geen samenhang.

Samen met mijn stagiaire maak ik een rondje door de kamer terwijl Hilly afbeeldingen uit tijdschriften scheurt. Deze methode gebruiken we vaak voor mensen die hun eigen stijl nog niet echt ontdekt hebben. Na een half uurtje van scheuren gaan we samen naar de foto’s kijken. Er wordt al gauw duidelijk dat Hilly iemand is die van uitersten houdt: hele grote items met niks er omheen (minimalisme) maar toch ook dienbladen vol kleine vaasjes. Het kleurenschema is wel overduidelijk. Hilly houdt van natuurlijke, aardse tinten. Ze houdt van veel licht en rust. We bespreken haar wensen en gaan daarna terug naar de winkel om een plan te bedenken.

Voor Hilly hebben wij een iets uitgebreider advies neergezet. De basis van het interieur (de muren en vloer) zetten de toon voor de sfeer. Maar de rest van het plaatje moet ook kloppen. De indeling die het huis nu heeft, is onpraktisch en gesloten. Zelf hebben we een nieuw moodboard gemaakt om snel de stijl van Hilly te kunnen weergeven. We hebben haar plattegrond bekeken en gezocht naar oplossingen voor de problemen die er nu zijn. Het is even een proces, en soms moet je er even een nachtje over slapen, maar wanneer het nieuwe beeld is gevormd, voelt dat zo goed. Advies geven is niet alleen een fysieke reis die je aflegt, maar het creatieve gedeelte is ook zeker een tocht die je moet doorstaan. Gelukkig doen we dat met een glimlach en een lekkere kop thee erbij.(De kleuren die je op ons sfeerbord ziet zijn Kiezel, Beton, Pelliccia en Eucalyptus van Carte Colori).

We hopen jou hier ook een stukje inspiratie mee te geven.

Advertentie